Hlavní navigace

Radku Huláne, uživatelské prostředí MSIE 7 nestojí za nic

13. 2. 2006 10:36 (aktualizováno) David Antoš

Tento týden vyvolalo velký ohlas uvolnění betaverze nového prohlížeče Internet Explorer od Microsoftu. Jelikož si je tento prohlížeč možné stáhnout i na XPčka, a to dokonce bez nutnosti jakékoliv instalace, měl jsem možnost konečně si ho prohlédnout „naživo“. Věci jako podpora standardů atd. mě příliš nezajímají, zkusil jsem se tedy na prohlížeč podívat očima uživatele.

Hned na začátek musím říci, že IE 7 považuji za velmi, velmi velký skok kupředu v porovnání s IE 6. Nejsem také žádným „fanatickým příznivcem Firefoxu s komplexy“. Na druhou stranu nejsem ani „profesionál, kterému Firefox vysává krev“ – jsem obyčejný uživatel. Firefox nijak neadoruji, dokonce mi velmi často pěkně pije krev a rád bych přešel na něco jiného. Opera a ani MSIE 7 však nejsou alternativy.

Firefox

Nejprve co mi u Firefoxu chybí k dokonalému štěstí. Rychlost! Jeho buclatost a pomalost mě pravidelně vytáčí, i několikrát za týden musím prohlížeč zcela restartovat, aby se Firefox pustil a přestal zabírat většinu mé operační paměti. Například nyní mám již počítač slušně zpomalený a to jde o zcela běžný stav.

Nenažraný Firefox.

Je dost možné, že za to může některé z mých rozšíření – máte na některé z nich podezření?

Seznam mých rozšíření.

Přitom bez některých klíčových rozšíření si práci s internetem nedokážu představit – Firefox jde v minimalizaci defaultního prohlížeče příliš daleko a věci jako myší gesta a především pokročilejší práce s panely jsou zcela nezbytné. Většina lidí přitom o existenci nějakých rozšíření nemá ani páru a ani si nic instalovat nehodlá. Čekají hotový produkt, ne stavebnici.

Opera

Teď mi jistě někdo napíše, ať si stáhnu Operu. Malá, mrštná, spousta funkcí. Opera je však naprosto nechutně přeplácaná a spoustu funkcí vůbec není směřována na obyčejného uživatele. Používám ji pouze pokud mi Firefox stávkuje. Zkoušel jsem si na ni zvyknou celý jeden týden a když jsem ani po tak dlouhé době nezjistil, jak znovu zapnout omylem vypnutá myší gesta a jestli v Opeře lze umístit záložky do podobně pohodlné lišty jako ve Firefoxu, vzdal jsem to.

Ano, je to jistě jen má neschopnost a určitě lze v Opeře dělat vše to, co jsem chtěl. Jsem si však jist, že se nejedná jen o můj osobní problém, že 90% uživatelů se není schopno v Opeře zorientovat. Ostatně většina mých kamarádu nevyužívá na 100 procent ani Firefox, natož něco tak uživatelsky nepřívětivého jako je Opera.

Internet Explorer 7

Novinka od Microsoftu je skvělá. Umí všechny podstatné věci, jako konkurence. Panely, RSS… Jsem si jist, že s ní většina uživatelů bude spokojena a růst podílu Firefoxu se postupně zastaví. Skutečně jim to přeji – těch cca 70–80% lidí, co stále používá IE 6 konečně pozná luxus moderních vymoženství brouzdání.

Ani nemohu tvrdit, že by uživatelské prostředí bylo horší, než to staré. Není, MSIE 7 je celkem přehledný program, nekonečně lepší než Opera. Pokud ho však srovnám s Firefoxem, nemá šanci. Podívejte se na screenshoty lišty s ovládáním:

Nástrojová lišta Internet Exploreru 6.

Nástrojová lišta Opery.

Nástrojová lišta Internet Exploreru 7.

Nástrojová lišta Firefoxu.

Na první pohled je vidět, lišta IE 7 je výrazně nejuzší. Zvláště zřetelné to je v porovnání v rifefoxu, zde však je navíc lišta se záložkama, kterou u ostatních prohlížečů nemám. Každopádně je jasné, že MSIE 7 se pokouší nacpat maximum věcí na minimum prostoru. To by mohlo být dobře i špatně, záleží na provedení.

A to je bohužel velmi špatné a chaotické. Rozložení jednotlivých prvků jakoby nemělo vůbec žádný systém. Ve Firefoxu je nahoře menu, na které jsou lidé zvyklí z drtivé většiny programů. Pod touto lištou je 5 tradičních tlačítek (zpět, vpřed, obnovit, zrušit, domů), adresní řádek a vyhledávání. Dále je řádek se záložkami a panely.

MSIE 7 se to všechno snaží nacpat do pouhých 2 řádků. Menu zcela eliminuje a schovává do tlačítek Page a Tools. Zpět a vpřed zůstává na svém místě, ale obnovit a zastavit se nepochopitelně přesunuje až za adresní řádek. Malé plus má za to, že k vyhledávání přidává tlačítko lupy – ne každý ve Firefoxu pochopí, že má dát Enter.

Druhý řádek ovládání je stejně chaotický. Tlačítko pro přidání záložek. Tlačítko pro zcela zbytečnou funkci zobrazení náhledů všech panelů. Panely, které mají zavírání přímo sobě, což prý většina uživatelů upřednostňuje, ale mně se zdá zcela nesmyslné. Navíc je není možné přetahovat z místa na místo, což teda zatím bez rozšíření neumí ani Firefox. Další je tlačítko domů, fuknce pro RSS, která mi zatím nefunguje, tisk a dvě tlačíka skrývající zbylé funkce.

Radek Hulán

Pokud Radek Hulán hovoří o nadupanosti Opery funkcema a o pomalosti Firefoxu, mohu s ním zcela souhlasit. Pokud však ve svém tažení proti FF kritizuje jeho uživatelské prostředí a vyzdvihuje prostředí IE 7, není jeho názor možné než odmítnout. Firefox 1.0/1.5 má zcela přívětivé ovládání, ve kterém každá funkce má svůj smysl a nemůže být řešena jinak, pokud má zůstat stejně funkční. IE 7 má naprosto nekoncepční ovládání. Vypadá to, jako by jeho designer dostal seznam věcí, které do něho má nacpat a on je skutečně někam nacpal. Hledat miniaturní tlačítka napříč celou obrazovkou jistě není zázračná ergonomie.

Je také potřeba říci, že Firefox 2.0 bude uvolněn přibližně ve stejnou dobu, jako MSIE 7, možná o něco málo později. Předpokládá se, že přinese rozšířené možnosti práce s panely a další věci, které dnes člověk musí řešit rozšířeními. Pokud si uchová své skvělé ovládání a poněkud omezí svou nenažranost, nemůže mu nepřehledný IE 7 konkurovat. Jistě, většině lidí bude IE 7 stačit. Ale budou jej používat jen proto, že si nejsou schopní nainstalovat Firefox.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).