Hlavní navigace

Znáte melodii písničky a hledáte její název? Vyťapejte si jej!

13. 5. 2006 8:55 (aktualizováno) David Antoš

Před časem českými blogy proběhl odkaz na „vyhledávač“ retrievr. Ten Vám umožňuje hledat obrázky podle vzoru, který sám nakreslíte. Nedávno jsem objevil podobnou službu, zaměřenou však na vyhledávání písniček. Znáte to – v rádiu slyšíte nějakou melodii, která se Vám skutečně hodně, ale hodně líbí. Nevíte o ní ale nic, jméno ani zpěváka. Nezbývá Vám tedy nic jiného, než se zkusit poptat známých, jestli o tom něco nevědí. Vlastně nezbývalo.

The Song Tapper se Vám při mučivém hledání snaží pomoci. Pokud znáte melodii písničky, můžete ji pomocí mezerníku vyťapat a porovnat se záznamem, který je uložen v databázi tohoto vyhledávače. Jak to vypadá v praxi je jednoduše vysvětlené na tomto krátkém videu, sloužícím místo nápovědy.

Je tedy Tapper skutečně takový zázrak? Je i není. Nedokázal mi dát správnou odpověď prakticky na žádnou písničku, kterou jsem mu vyťapal (a měl přitom puštěnou na pozadí). Nebyl schopen poznat ani We Will Rock You s typickým bubnováním. Jinak je velký problém spousty písniček zaměnitelnost jejich rytmů, nedovedu si představit, jak charakterizovat I Like To Move It, Move It z filmu Madagascar.

Na druhou stranu problém možná není ani tak ve službě samotné, jako v mé neschopnosti ťapat tak, jak bych měl. Na závěr jsem v zoufalství zkusil Jingle Bells (který je na videoukázce), O Canada a La Marseillaise. A ejhle – všechny tři věci to skutečně poznalo. Všechno to jsou písničky s (relativně) pomalou a zcela jasnou melodií.

Každopádně to znamená, že Tapper funguje, jen se mu musí dát alespoň trochu jasný podnět. Alespoň jako vyhledávač lidovek by tedy mohl fungovat. :-) Navíc ho můžete dál učit – přiřadit své ťapání k dané písničce, pokud ji sám nepoznal. Přidat můžete i písně, které nemá uloženy ve své databázi (jenž je ovšem celkem rozsáhlá). Nejedná se tedy o nijak beznadějný projekt.

Osobně mě podobné věci fascinují. Online slovníky obyčejně pouze nahradí „české slovo“ za „anglické slovo“. Bez snahy porozumnět dotazu. Vyhledávání vypadá jako porovnání „klíčového slova“ s jeho výskytem v indexu internetových stránek. Opět žádné porozumnění, mechanické porovnání. The Song Tapper spolu s řadou dalších projektů vnášejí do hledání trochu inteligence. Řeknu mu, že chci písničku, co zní asi takhle a on mi zkusí navrhnout, co by to tak mohlo být. Ostatně přesně tohle člověk dělá, když se zkusí po té které písni poptat kamarádů.

Dnes asi Tapper vezmete jen jako zajímavou hračku, ale skutečně jej používat nezačnete. Ale co? I jako hračka je dobrý. Běžte ťapat a pochlubte se do komentářů, kterou písničku Vám to našlo!

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).