Hlavní navigace

Novinky u jednoho ze čtyř nejinovativnějších evropských projektů

1. 2. 2007 13:36 (aktualizováno) David Antoš

AllPeers jste již určitě museli slyšet. Psal jsem o něm spot, na Lupě vyšla recenzerozhovor s jedním ze zakladatelů. Přesto si tento český projekt zatím rozhodně nezískal takovou pozornost, která by byla adekvátní jeho výjimečnosti. Rád bych na tomto blogu o vývoji AllPeers čas od času informoval, což se hodí právě dnes, kdy tvůrci AllPeers na své první tiskové konferenci prezentovalo novou verzi tohoto rozšíření. Tento spot je však určen spíše lidem, kteří už o AllPeers aspoň trošku něco vědí, proto pokud jste úplně bez znalostí a máte zájem se dozvědět více, začnete nejdříve alespoň s onou recenzí.

Smysl AllPeers

Od září, kdy jsem AllPeers začal používat, jsem načerpal osobní zkušenost, jestli má tento program smysl a budoucnost. Největší překážkou AllPeers je rozhodně otázka: „Na co?“. Máme email. Kecálky. Flickr, YouTube či RapidShare. Jiné peer-to-peer klienty. Spoustu dalších možností, jak sdílet. A co je AllPeers? Něco na posílání souborů jen lidem s Firefoxem a nainstalovaným rozšířením. Hm, paráda.

Z používání AllPeers mohu jednoznačně říci, že rozhodně má smysl. Jestli má i budoucnost je těžké odhadovat, rozhodne asi příští rok. Je otázkou, jak dokáže uživatele přesvědčit, aby jej prostě zkusili. I pokud by snad tento problém byl zvládnutelný, má AllPeers ještě jednoho nepřítele – čas. Kdyby tu dnes byla k dispozici verze, která by uměla všechno to, co mají tvůrci AllPeers v hlavě, vůbec nepochybuji, že by tento program měl masový úspěch. Vize AllPeers je životaschopná a přínosná. Jenže je jen jedna z podobných životaschopných a přínosných vizí a vyhraje také ta, která bude první. YouTube (a další) na jedné straně a kecálkové na straně druhé značně snižují schopnosti AllPeers odlišit se, přimět lidi používat jej. Pokud se brzo objeví nějaký Gdrive či Windows Live Drive, o nichž prosakují zprávy, mohou AllPeers úplně vytěsnit a jednoduše mu sebrat jeho historickou šanci. AllPeers se trochu podobá Skypu – může uspět, jen dokud se neprosadí nějaké jiné řešení.

Na co to tedy je? Říci na sdílení by asi bylo banální. Ale ono to skutečně banální je, AllPeers = sdílení. Adresné sdílení. Sdílení konkrétní věci s konkrétním člověkem. Dobrá, takhle obecně tohle umí kdeco. Jenže AllPeers to umí jednoduše nejlépe. Chcete kolegům poslat nějaký dokument. Máte fotky ze společného výletu s kamarády. Někdo vás požádal, abyste mu poslali nejnovější hit (pozn. pod čarou: nemá smysl toto možné využití taktně zamlčovat, ano, sdílení je často otázkou chráněných multimédií, jednoduše to tak je a každý rozumný vývojář podobné služby by to měl brát vážně.) Co zvolíte? Email? IM? Nahrajete to kvůli tomu na nějaké webové uložiště? A není to všechno hrozně nepraktické?

Jak dnes pěkně formuloval ředitel AllPeers – tento program nyní především usnadnil život lidé, kteří něco nabízejí ke sdílení. Jít do mailu, nalistovat ten správný dokument, odesílat… nepraktické a objemově limitující, bez jistoty. Počkat si, až ten člověk přijde a posílat mu to hodinu přes IM s nutností obou online a s otevřeným oknem přenosu? Nahrávat tento možná soukromý, možná nelegální obsah na web? O ostatních možnostech se ani nemá smysl zmiňovat, jsou jednoduše příliš komplikované či nedostupné normálním uživatelům.

AllPeers tohle řeší elegantně. Chci někomu něco poslat = klik, táhnutí, klik. Stažení je trošku méně pohodlné, protože pokud sdílení probíhá jen mezi dvěma, musejí být oba online, ale je i tak jednodušší. Probíhá na pozadí, stačí mít otevřený (či do systémové lišty minimalizovaný) Firefox a dál nic neřešit, jen počkat. Jediné, co by mohlo být lepší než model (zdůrazňuji model, ne provedení) AllPeers je AllPeers se serverovou zálohou, a tedy instantním stažením.

Dobrá, teď jsem teoreticky vyložil, proč je to tak skvělá služba. Můžu vám jen doporučit, abyste si ji prostě zkusili, nalákali ještě někoho, nainstalovali a čas od času používali. Nemáte potřebu? Existuje jistě nezanedbatelná skupina čtenářů tohoto spotu, která používá nějaký alternativní klient ICQ. A právě vy jste ukázkovou cílovou skupinou AllPeers, bez možnosti transferů přes ICQ nemáte nic lepšího po ruce. Že vám to nechybí? Nevěřím.

Novinky

Na konferenci byla nastíněna nová verze AllPeers (0.60), která se objeví někdy v únoru. Již příští týden by však měl být ke stažení nějaký mezistupeň, který by měl obsahovat velkou část novinek. Ostatně testovací verzi jsme v prezentaci viděli v provozu a skutečně jsem některá vylepšení zachytil. Jako aktivní uživatel se na vylepšení velmi těším. Dosud totiž AllPeers používám jen velmi limitovaně, prakticky jen s jedním člověkem ve větším objemu. Nemám stále odvahu zkusit to nacpat lidem ze svého okolí, kdyby to jednou smazali, už se k tomu nikdy nevrátí.

Změny by šlo shrnout do čtyř hesel: uživatelské rozhraní, chat, komentáře, import kontaktů. Co se mi na AllPeers zvláště v prvních verzích nejvíce nelíbilo byla jistá prostorová nenažranost. Všude nacpalo nějakou ikonku, přidalo jednu lištu, druhou lištu, třetí lištu… vždyť je to jen utilita. Trochu se to již zlepšilo a nová verze pokračuje v této cestě. Některé přebytečné prvky sice zůstávají, ale dají se jednoduše schovat. Zbývá víceméně jen jedna postranní lišta, do které se smrskly všechny nezbytné funkce. Z prezentace se mi navíc zdálo, že přibude možnost kontroly rychlosti stahování a nahrávání. Změn se dočkalo i rozhraní přehledu sdílených souborů, ten se nyní více podobá emailové schránce a je jednoznačně přehlednější.

Chat je určitě důležitý. Že už nějaký IM klient máte? Ale to je přece jedno, váš seznam kontaktů může být odlišný od toho v AllPeers, funkce navíc vám navíc uškodit nemůže. Podle oné prezentace se zdálo, že bude fungovat i chatování s více lidmi najednou. Ptal jsem se na technické řešení. Protokol je prý velmi podobný XMPP (Jabberu). Přenos však probíhá přímo, proto nyní není možné přes AllPeers komunikovat s jinými lidmi s Jabber klientem.

Komentáře jsem demostrované přímo neviděl, ale asi v zásadě není třeba k tomu moc co dodávat. Komentovat jednotlivé soubory je funkce, kterou určitě nemálo lidí využije, užitečné to je opět zejména při sdílení ve více lidech. Tím se trochu stírají rozdíly mezi AllPeers a sdílením přes webové stránky.

Konečně import kontaktů z různých emailových a webmailových klientů je asi především otázkou propagace AllPeers, jak na tiskové konferenci také zaznělo, dosud svůj produkt nechtěli tak „tlačit“, když si nejsou zcela jisti jeho dostatečnou úrovní. Ještě bych rád zmínil, že jen tak nezmizí omezení 300 současně sdílených souborů, což je myslím škoda. Prakticky nikdo si na to prý nestěžoval, 300 souborů však není až tak moc a je to nepříjemné omezení. Snad časem.

Do prosince si AllPeers stáhlo na 150 000 lidí. Počet aktivních uživatelů tvůrci hrubě odhadují na asi 30 000 (číslo udává počet přihlášených lidí v období týdne). Počet stažení je asi 5 000 za týden, toto číslo je prý docela stabilní. Což není příliš pozitivní, dosud AllPeers zjevně nepřekonalo tu čáru, kdy by se začalo šířit živelně. Tým tvůrců tvoří 11 lidí. Právě najití nových programátorů bylo asi hlavním účelem této tiskové konference, český trh pro AllPeers rozhodně není klíčový, důležitější je dostat se do povědomí.

Vize

Novinky jsou v zásadě to, co Matthew Gertner sliboval již ve svém rozhovoru před pár měsíci. Z mého pohledu zajímavější jsou tedy ty věci, které zazněly nově, vize do další budoucnosti. Zaujala mě myšlenka, že by v budoucnu mohlo dojít ke konvergenci prohlížeče, IM a emailu. Nejsem si jist, o jak velké budoucnosti byla řeč, nebyl bych si tím však tak jistý. Stojí za to zmínit, že AllPeers bylo založeno už v roce 2003, v říjnu 2004 pak přišli v první verzí svého programu. Ten ještě nebyl jako rozšíření pro Firefox, ale samostatný klient. Celou tuto práci se však nakonec tvůrci rozhodli zahodit a začít zcela odznovu. Proč? Protože se prý zdáli být příliš tlačeni do vývoje funkcí, které by de facto znamenaly vytvořit nový prohlížeč a dělat něco takového se jim zdálo nesmyslné.

Už ve verzi 0.60 by se mohla objevit plná podpora BitTorrentu, tedy rozhraní pro stahování pomocí jakýchokoliv torrentů. To by též mohla být pro AllPeers velká vzpruha, integrovat bittorrentový klient přímo do prohlížeče dává smysl a mohl by to být dobrý základ pro vznik nějaké komunity, jež by možná až sekundárně objevila prvotní účel AllPeers. Tvůrci také slibují, že až se jejich produkt posune někam dál, zveřejní zdrojové kódy a poskytnou jej jako open-source. Zajímavé jsou plány další integrace – Internet Explorer je prý již ve vývoji, integrace přímo do Windows Visty (do sidebaru?) asi také, Skype byl uveden jako ukázka toho, kde by to mělo smysl. Ptal jsem se také na zpřístupnění vybraných textů pro lokalizátory – prý do konce roku.

Žádoucí by jistě byly i „instantní skupiny“. Tato funkce znamená, že by jeden uživatel AllPeers mohl založit skupinu a (automaticky) obeslat třeba 20 lidí, které do ní chce. Ti by si pak AllPeers stáhli již s touto přednastavenou skupinou kontaktů. Na co? Představme si nějakou větší komunitu – firma, škola apod. Když musí každý člověk manuálně přidávat mezi své kontakty desítky lidí, je to jistě velká překážka začít AllPeers používat.

Asi nejvýznamnější vizí je „expresní doručení“. Pokud chcete vyřešit problém s nutností přímého stahování mezi dvěma online uživateli, je třeba soubory nahrát na server a stáhnout zprostředkovaně. AllPeers tuto možnost chce nabídnout, jako zpoplatněný doplněk. Obávám se však, že právě platba bude kámenem úrazu. Ačkoliv by to mohlo být třeba i velmi levné, bude těžké k tomu někoho v dnešní době přivést. ale možná se mýlím, o obchodním modelu ještě níže.

Automatické stažení je takový malý krok, který může potěšit. Pokud někomu důvěřujete, bude si v nějaké z příštích verzí moci označit jej a stahovat od něj bez autorizace. Tedy bez odkliknutí. Tedy bez nutnosti být u počítače v době, kdy sdílení proběhne. Někdo vám něco pošle a hned, jak přijdete k počítači, to budete mít pěkně na disku. Dobrá, je to jen vylepšení pro lidi, kteří nechávají počítač zapnutý i za nepřítomnosti, ale proč ne.

A konečně obchodní model AllPeers. Tato otázka mě zaujala už když jsem četl tento rozhovor, ve kterém Matthew Gertner uvádí názor, že mikroplatby nikdy nemusejí uspět, protože ta námaha platbu provést je pro uživatele prostě příliš vysoká. To je myslím naprosto pravda. Když si člověk kupuje noviny, trvá mu to maximálně půl minuty. Na internetu je vše rychlejší a platba tak musí proběhnout nejlépe na jedno kliknutí. To žádný PayPal ani Google Checkout zatím nabídnout nemůže, mikroplatby čekají na velkého průkopníka, které celý proces dokáže razantně zkrátit.

Že si to autoři AllPeers uvědomují je pro ně určitě dobře. Jako svůj obchodní model označily tři věci – placená expresní doručení, integrace do mobilů a prodej digitálního obsahu. Integrace do mobilů je asi zajímavá cesta, ačkoliv to je asi otázka spíše delšího období. Mobilní služby mají docela jednoduchý a vyvinutý platební systém – přes operátory. Proto by se zde mohly nějaké poplatky mohly snadno uplatnit.

Prodej digitálního obsahu (tedy vytvoření tržiště, pomocí kterého by tvůrci mohli nabízet svá díla uživatelům AllPeers) a expresní doručení jsou formy zpoplatnění, které vyžadují nějak vyřešit mikroplatby. Matthew Gertner mi k tomu řekl, že jejich vize je trochu inspirovaná Skypem a počítá s jakousi AllPeers peněženkou. Ve stavovém řádku by mohla být nějaká notička o počtu peněz účtu a při každé transakci by se kus odečetl. Nabíjení by pak ovšem muselo probíhat klasickými kanály, tento systém by proto vyžadoval, aby uživatel věřil, že AllPeers k nákupu bude využívat pravidelně.

Česká bublina

Je AllPeers jen nafouknutá bublina? Ano, je. Chválabohu! Skype byla bublina, YouTube byla bublina, Firefox byla bublina, Google byla bublina. AllPeers je také bublina a skvěle kontrastuje s prázdností šedi většiny českých internetových firem. Média AllPeers přejí a jeho tvůrci toho samozřejmě využívají, mají však reálně co nabídnout, jejich produkt není postavený jen na slovech. Je proto překvapivé, že se o AllPeers více píše a ví v zahraničí než u nás. Autor Kaazy, Skypu a připravovaného The Venice Projectu Niklas Zennström jej označil za jeden ze čtyř neinovativnějších projektů v Evropě. A u nás? Z online médií o něm psala Lupa, něco Živě, Technet, Novinky, Aktuálně úplně či téměř úplně mlčí. Není to přitom krásné téma – český nadějný start-up? Více takových bublin! allpeers-ikonka





Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním a přidejte si tento blog do RSS čtečky!
Linkuj Přidej na Seznam  

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).