Hlavní navigace

Seznam připravuje databázi filmů a (asi) obchod s hudbou

17. 2. 2007 21:29 (aktualizováno) David Antoš

Procházel jsem si dneska domény registrované na Seznam a našel tak dvě zajímavé adresy napovídající o nových chystaných službách českého dominanta. Za povšimnutí stojí, že se obě týkají multimédií. Všechny významné české portály však i nadále zcela ignorují vývoj v zahraničí a zvláště v oblasti amatérského videa dobrovolně přenechávají uživatele zahraniční konkurenci. Zarážející to je především v případě Seznamu, který snad má dostatek zdrojů na to, aby mohl myslet i v horizontu 3–5 let a neřešit, jestli se v tuto chvíli na něčem takovém dá vydělat. Česká díla na YouTube a spol. mají podle mého odhadu desítky tisíc zobrazení denně (jen tohle samotné video o polemice Rath-Macek má téměř 400 tisíc, ačkoliv nemalá část nemusí být z Česka vzhledem k dlouhé okupaci žebříčku nej 100), v současné podobě je přitom tento server pro české uživatele nepříliš přívětivý. S jeho odkoupením Googlem věřím, že brzy přijdou jazykové lokalizace – až tu budeme mít YouTube.cz, bude i pro Seznam velmi těžké ztrátu dohánět. Ale dost už, zpět k tématu. :-)

Film.cz

První z domén, kterou si Seznam nedávno pořídil, je Film.cz. Služba ukrývající se na této adrese je již pravděpodobně velmi těsně před spuštěním – jinak by se Seznam jistě bránil náhodným návštěvníkům, kterých na Film skutečně již pár zabrousilo (podle diskusí, na druhou stranu veřejně je Film dostupný možná již asi od cca října, pokud diskusní příspěvky z té doby nepocházejí přímo od tvůrců) – Film.cz je ostatně pěkná doména. Ačkoliv dostupné funkce naznačují, že by se Seznam mohl pokoušet vytvořit další český klon IMDb (vedle ČSFD), Film.cz je zatím spíše jen jakousi nadstavbou nad Kinománií. Není ani divu, Seznam ji zatím (neznáte-li, na Lupě je podrobný článek) příliš nepropaguje a dalo se i předpokládat, že se Seznam v této oblasti bude chtít angažovat se svou doménou a svou značkou (Kinománie je externí řešení, které používá i Nova a Volný).

V menu Filmu je pět položek: novinky, katalog filmů, filmy ke stažení, program kin a diskuse. V duchu snahy o cosi-jako-IMDb mohou uživatelé filmy hodnotit, psát recenze a diskutovat o nich. Poněkud hloupé je, že do této služby prodej filmů a program kin není přímo integrován a návštěvník je namísto toho přesměrován na Kinománii či Novinky. Nevěřím však, že by Seznam skutečně plánoval spustit takto nedotaženou věc, než dojde ke spuštění budou obě funkce s vysokou pravděpodobností přímo integrovány do Filmu. Otázkou také je, do jaké míry Seznam plánuje udělat z tohoto webu klasický filmový magazín – některé články (o Oskarech, Lvech…) naznačují, že by Film nemusela být jen databáze, ale i jakýsi zpravodaj. Na to bych ovšem příliš nesázel.

Mp3.cz

A také Ogg.cz, ale to asi bude jen přívažek. Na této doméně zatím nic nenajdeme a spuštění tohoto webu bych tak odhadoval ve výrazně delším horizontu. Seznam ji pravděpodobně vlastní teprve od prosince, předtím na podle archívu existoval nějaký článkový server. Že Seznam aktivně od někoho odkoupí nějakou adresu naznačuje, že ví, co s ní. Možnost, že by se na Mp3.cz v dohledné době objevil nějaký klon i-legálně je však skoro vyloučený. Bylo by trochu absurdní, aby Mp3.cz prodávalo hudbu ve formátu WMA s DRM ochranou.

Je tedy možné, že Seznam čeká na blížící se dobu, kdy DRM bude minulostí. Ivo Lukačovič o digitální hudně na svém blogu opakovaně psal, zajimavý je zvláště spot, ve kterém vysvětluje, proč se hudba bude vždycky kr…sdílet, zatímco filmy se budou kupovat. Proč by se tedy měl Seznam dneska pouštět do tak předem odsouzeného podniku? Ačkoliv se i-legálně na své tiskové konferenci tvářilo velmi spokojeně, při současném modelu prodeje hudby nebude jeho podíl na stahování ani v řádu jednotek procent (a ani nepříliš čestné okupování domény tesco.cz mu nepomůže). Kdo by platil za písničku, se kterou nemůže svobodně nakládat a poslouchat ji takovým způsobem, jaký chce, když vedle to má v lepší kvalitě, rychleji a zadarmo? Absurdnost DRM ukazuje i to, že přítomná zástupkyně jedné z vydavatelských společností model i-legálně hájila s tím, že písničky přece i do iPodu lze přenést – ano, když člověk obejde právě ono DRM. Ale to jsem už zase úplně jinde, než bych měl být. :-)

Pokud by Seznam skutečně v nějaké brzké době měl obchod spustit, asi by fungoval pod jinou značkou a domény mp3.cz a ogg.cz by byly pouze doplňkové. Poslední – a podle mého nepravděpodobnou – možností je, že by se na Mp3.cz objevila nějaká databáze zdarma stažitelných písniček, něco jako Freemusic. Proč by se ale Seznam hnal do něčeho tak okrajového?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).